Immuunsysteem en zware metalen

 
  froximun AG tnwoh breit 4c  
       
   een hoogst actueel
thema in de tandartspraktijk

Het immuunsysteem neemt een bijzondere sleutelpositie in wanneer het om onze gezondheid gaat. Dit laten ons de ‘moderne’ infectieziekten zien, waarvoor nog geen werkzame bescherming bestaat. Juist de immunologen waarschuwen voor deze nieuwe gevaren en wijzen op de betekenis van een goed functionerend afweersysteem. Het toenemende gevaar komt van de belasting(en) door het verontreinigde milieu. Hiertoe rekent men vooral de verontreinigingen van voedingsmiddelen, maar ook de belastingen van zware metalen en toxines uit vulling- en tandmaterialen spelen een bijzondere rol. In deze samenhang is froximun® van de Duitse froximun ag een interessant nieuw product, juist voor de tandartspraktijk.

froximun is een nieuw medisch hulpmiddel ter binding en uitleiding van ammonium, ammoniak en zware metalen uit het menselijk organisme. Door zijn bijzondere eigenschappen zorgt het onder andere voor een stimulering van het immuunsysteem en draagt het aldus bij tot het voorkomen en de vermindering van ziekten.

De basissubstantie bestaat uit een speciale menging van verschillende soorten klinoptilolith, gewonnen uit natuurlijk vulkaangesteente. Een bijzonder be- en verwerkingsproces, dat bij het samenstellen van froximun producten wordt toegepast, geeft de natuurlijke stof speciale eigenschappen die door het menselijk organisme direct geaccepteerd worden. De grondstof is in de vakwereld bekend als MAC® en wordt uitsluitend door de froximun ag in Duitsland aangeboden.

Klinoptilolith behoort tot de groep van zeolieten, die ca. 105 verschillende soorten omvat. Zeolietgesteente is sinds midden 1800 bekend. Klinoptilolith valt in deze groep op door het bijzonder hoge gehalte aan silicium. (Voor details zie einde van de tekst). De structuur van het mineraal bestaat uit een netachtig kristaltraliewerk, waardoor het steenpulver een zeer grote oppervlakte heeft (ca. 35-40m2/g).

Door deze grote vlakken en zijn chemische en natuurkundige eigenschappen, is klinoptilolith bijzonder geschikt voor de absorptie van schadelijke stoffen en de absorptie van gassen.

Naast de ontgiftende en uitleidende hoofdeigenschappen dient froximun als quasi- antioxidant. Door de binding van oxidanten in het maag-darmkanaal ontlast het de stofwisselingsorganen en stabiliseert zo de lichaamseigen afweersystemen (superoxid dismutase) zonder extra toevoeging van anti-oxidanten. Een verandering van oxidant tot pro-oxidant, zoals het voor een deel bij bepaalde vitaminen het geval is, is niet gegeven omdat dit speciaal bewerkte vulkaanmineraal (Modified and Activated Clinoptilolite) door het lichaam niet geresorbeerd wordt. froximun heeft verbindings– en uitwisselingscapaciteiten en door zijn antioxidatieve werking bij de combinatie van toxine uitleiding en de stabilisering van het immuunsysteem (chronische ontsteking) is het voor de tandartspraktijk hooginteressant om froximun als het juiste medische hulpmiddel in te zetten.

In samenhang met zijn toepassing ter uitleiding van toxinen in de tandgeneeskunde, speelt een bijzonderheid van klinoptilolith een zeer beslissende rol: froximun wordt niet door het menselijke organisme geresorbeerd, het passeert slechts het maagdarmkanaal en wordt daarna weer uitgescheiden. Schadelijke stoffen worden in de darm gebonden en op directe, natuurlijke manier uitgescheiden.
In de tandartspraktijk speelt bij amalgaam saneringen het probleem van het inslikken van kleinste partikeltjes kwikzilver, en de door het methyleren veroorzaakte omzwerving van dit zwaar metaal uit een anorganische in een organische vorm, een problematische rol. Het organisch gebonden kwikzilver wordt dan helaas zeer goed door de menselijke darm geresorbeerd.

Daar de affiniteit van het klinoptilolith juist met kwikzilver zo bijzonder hoog is, wordt door de onmiddellijke binding van het zwaar metaal het methyleringsproces en de opname van het kwikzilver uit het spijsverteringskanaal in de bloedbaan belemmerd. Interessant is - zoals studies aantonen - dat kwikzilver en ook lood door froximun worden gebonden, terwijl zink, ijzer en cadmium nagenoeg niet opgenomen worden. Dit verklaart waarom Froximun gelijktijdig ter uitgeleiding en als mineraalgever ingezet kan worden.

Met betrekking tot de problematiek van de zware metalen in de praktijk biedt froximun nog een verdere zeer belangrijke mogelijkheid om te worden ingezet, en wel niet slechts voor de patiënten, maar vooral ook voor de tandarts en zijn team. Zet men het MAC ter reiniging van de handen en de gezichtshuid in, dan wordt hier het kwikzilver uit de aërosolen gebonden, dat bij het uitboren van oude vullingen ontstaat en zich juist op deze onbeschermde huid afzetten kan en dan door het organisme wordt opgenomen.

Naast de reinigende werking voor de huid heeft froximun echter ook een zeer goede verzorgende werking, speciaal bij allergische huidproblemen en bij de wondgenezing. Dit heeft natuurlijk ook betrekking op de slijmvliezen. Zo kan men het bij aften, allergische slijmvliesproblemen en bij chirurgische ingrepen zeer goed inzetten. Bij alle tandvleesproblemen, tot aan tandvleeszakken en paradentose toont het middel een goede werking.

In nauwe samenhang met de mondhygiëne is ook het probleem van de halitose te zien. Hier komt een andere eigenschap van het geactiveerde klinoptilolith naar voren.

Tot de stoffen die optimaal geabsorbeerd worden behoort ammoniak. Dit stofwisselingsproduct, in het bijzonder van de eiwitstofwisseling, wat zeer belastend op de lever uitwerkt, geldt als co-cancerogene substantie en veroorzaakt zelf vooral ook een halitose, juist wanneer dat probleem ondanks een optimale mondhygiëne verder bestaat. Consequente inname van froximun pulver uit sachets gedurende minstens vier tot zes weken voert in deze gevallen in de regel tot zeer drastische verbetering, niet alleen van de onaangename geurbelasting maar ook in het algemeen.

Verschillende waarnemingen bij de inname van froximun bij patiënten onder behandeling van de tandarts doen vermoeden, dat door de inname van dit preparaat ook een aansporing van de taak van de osteoblasten toeneemt.
Dit zou mogelijk verklaard kunnen worden door het hoge gehalte aan silicium in het klinoptilolith. Uit onderzoeken in de praktijk van orthopedie en interne geneeskunde weet men, dat het regelmatig geven van silicium gedurende een langere periode gunstig uitwerkt op osteoporose. Mogelijkerwijs geldt deze waarneming ook voor de osteoblasten.
Samenvattend blijft behouden dat froximun met zijn werkzame stof MAC bijzondere eigenschappen bezit, die juist de verschillende basisproblemen, die over het algemeen in de tandartspraktijk optreden, uitgesproken positief beïnvloedt. Dit zijn de opname van toxinen, de ondersteunende werking bij het genezen van wonden en ontstekingen en de verwijdering van halitose. Daarenboven heeft froximun opmerkelijke werkingen op het totale organisme van de patiënt.

Hier is de toevoer van belangrijke mineralen, de uitscheiding van schadelijke stoffen en stofwisselingsproducten (ammoniak) en het elimineren van vrij radicalen speciaal te benadrukken. Dit alles bij elkaar maakt froximun tot een interessant preparaat, waarvan het gebruik de patiënt zeker ten goede komt.

Aansluitend zij nog vermeld, dat enkele tandarts goede ervaringen bij hun patiënten hebben behaald, als de tanden bij de standaardverzorging met froximun gepoetst worden. Verkleuringen, en in zekere mate ook tandsteen, zijn verminderd. Ook de reiniging van de tong, vooral als die beslagen was, heeft zeer goede resultaten gebracht.. Het (tong)beslag is met de tijd verdwenen en ook het harige gevoel waar de patiënten in dit verband over klaagden, werd door de inname van froximun pulver verminderd. Dit effect valt vermoedelijk terug te voeren op de zeer goede absorberende werking van het preparaat. Diverse substanties, die in het beslag op de tong gebonden waren, werden voor een deel door MAC opgenomen en uit het lichaam uitgescheiden.

Details van de samenstelling
Material Name Natur Zeolith
Chemischer Name Hydratisiertes Alumosilikat
der Alkali und Erdalkali
Chemische Art Molekularsieb
Empirische Formel (Ca, K2, Na2, Mg)4 Al8
Si40 096 x 24 H2O
Adsorbtionsfähigkeit Ammoniak NH3
Kohlenwasserstoffe C1 bis
C6
Kohlendioxid CO2
Schwefelwasserstoff H2S
Schwefeldioxid SO2
Stickoxide NOX, Aldehyde
Totaalaustausch- Kationen – (Ca2+, K+,
kapazität Na+, Mg2+)
(1,2-1,5 mol/kg)

© Dr. med. dent Wolfgang Kufahl
Praxis für Zahnheilkunde
Institut für Präventiv- und Regulationsmedizin
Sternplatz 8
D-29525 Uelzen
0049-581-30467
www.forum-medici.de

   
   

   
 
frox03

Copyright © 2016. All Rights Reserved.